Stel cookie voorkeur in

Leerlingen het Mozaïek in gesprek met minister Slob

23-05-2018

In groep 8, van het Mozaïek, is gesproken en gedebatteerd over hoog en laag opgeleid en hoe dat in de samenleving al dan niet gewaardeerd wordt. Net toen dit item was besproken, kwam het jeugdjournaal met een item waarin ze aangaven dat kinderen van hoogopgeleiden meer kans hadden in de samenleving dan kinderen van laagopgeleiden. Kinderen waren hier heel kritisch over en hebben een brief naar het jeugdjournaal gestuurd, met als gevolg dat het jeugdjournaal op school komt filmen voor het item ‘Dwars!’.  In dit item mogen kinderen vertellen wat ze dwars zit en gaan ze ook samen met het jeugdjournaal op zoek naar de oorzaak en eventuele oplossing voor het probleem.

Ons zit dwars dat er in Nederland vaak de woorden hoog- en laagopgeleid gebruikt worden, waarmee je mensen in een bepaald hokje indeelt en zegt ‘wat ze waard zijn’ en dat het jeugdjournaal daar geen voorbeeldfunctie in heeft. Kinderen die onze school verlaten met een VMBO advies categoriseren we dus als ‘laag’ in deze maatschappij. Wat doet dat met een kind en wat geef je ze mee? In hoeverre geef je ze zo mee dat als je ergens voor gaat je het ook kan leren!

Daarnaast mogen drie kinderen (HOE BIJZONDER!!!!) met de jeugdjournaal-crew mee naar Den Haag voor een gesprek met minister Slob. Ook dit is gefilmd en zo wordt er een heel item gemaakt rond dit onderwerp met onze leerlingen in de hoofdrol. Wat een ervaring was dit voor ze!