Stel cookie voorkeur in

ICT Challenge, Rivers International School Arnhem en Het Jongleren

23-03-2018

Twee groepen van Het Jongleren (Juf Karin) en één groep van Rivers International School Arnhem (Juf Lucy) zijn de strijd met elkaar aangegaan voor de ICT Challenge award 2018.
 
Het idee is overgenomen uit de First Lego League Challenge die wereldwijd wordt gehouden en waar veel tijd in geïnvesteerd moet worden.
 
In overleg met het iXperium is deze Challenge voor beiden scholen opgezet. Onder begeleiding van Juf Karin (groep 8 Het JongLeren) en Juf Lucy (Class 7 Rivers International School Arnhem) zijn beide groepen op 30 november 2017 naar het iXperium in Arnhem gekomen en hebben ze kennisgemaakt met Lego MindStorms.
 
Leerlingen hebben hier geleerd hoe ze een Mindstorms moeten programmeren en hebben tevens de uitleg gekregen over de challenge. Het iXperium heeft hier een document ‘Ingrediënts for the challenge’ voor gemaakt waar alle relevante informatie in staat vermeld. Hierbij moet je denken aan het maken van een presentatie, het maken van een film, het schilderen van de bodemplaat en het bouwen van de objecten.
 
Op 19 februari werden de scholen voorzien van een kaal speelveld en twee Mindstorms per groep. Tevens kregen ze het document “ingrediënts for the Challenge” met de uitleg. De groepen kinderen zijn toen 3 weken aan het werk gegaan om een presentatie, een film en een aangekleed speelveld met objecten te maken. Het vierde groepje kinderen moest de Mindstorms programmeren om een bepaalde route over het speelveld te rijden.
 
Afgelopen dinsdag 13 maart heeft de Lego Challenge plaatsgevonden in het theater van het Jongleren in Arnhem Schuijtgraaf. Hierbij waren niet alleen de juffen met hun groepen, maar ook ouders, opa’s en oma’s aanwezig. De opening werd door directeur Jack van der Beek gedaan. Daarna volgde een uitleg van het geheel door Joost Adema, die tevens de leerkrachten en leerlingen interviewde. De leerkrachten vonden het een hele uitdaging, maar merkten dat de leerlingen heel veel zelf konden doen en dat zij vooral moesten faciliteren. Aan de resultaten te zien is dit fantastisch gelukt.
 
Last but not least, hebben we van alle groepen de presentaties, filmpjes en vloerplaten bekeken en werden deze door een deskundige jury beoordeeld. Na deze presentaties kregen alle groepen de mogelijkheid om hun Mindstorms over het parcours te laten rijden. Dit was spannend, want iedere mm verschil in plaatsing kon het parcours zo veranderen dat de Mindstorms zou crashen. Het publiek was erg enthousiast en er werd geklapt, geschreeuwd en met de voeten gestampt, de spanning was te voelen.
 
Eigenlijk waren er alleen maar winnaars, maar de jury moest toch een keuze maken voor de beste en dat was team 1 van groep 8 van het JongLeren. GEFELICITEERD!! Ter illustratie van de sfeer zie de bijgaande foto.
 
Het was een groot succes, deze samenwerking tussen Rivers International School Arnhem, Het Jongleren en het iXperium. Zeker voor herhaling vatbaar, het zou dan mooi zijn als meerdere scholen aansluiten.