Stel cookie voorkeur in

Jong geleerd is oud gedaan

23-02-2018

Vrijdag 23 februari is ‘Beekie’ feestelijk geopend door de kinderen van de Montessori basisschool De Binnenstad, samen met wethouder Ine Van Burgstede en Frank Wissink van het Waterschap. Beekie is een nieuwe kleine beek die wordt gevoed door het regenwater van het dak van de school. De beek is ook een prachtige waterspeelplaats. De kinderen laten hiermee zien hoe het moet! Als ambassadeurs van de wereld van morgen maken zij met hun ideeën het schoolplein tot een fijne en duurzame leefwereld. 

Het afgelopen jaar hebben de kinderen gewerkt met water. Er waren gastlessen over klimaatverandering en wateroverlast, over de nieuwe Jansbeek, over drinkwater en een aantal kinderen heeft duurzame plannen gepresenteerd tijdens de Klimaattop in het gemeentehuis. Tijdens de gastlessen over het afkoppelen van regenwater kwamen de kinderen met ideeën. Regenwater afkoppelen is belangrijk om de riolen te ontlasten tijdens zware regenbuien. De kinderen bedachten dat je met dit water dan ook meteen iets leuks kan doen: bijvoorbeeld een beek die tevens een waterspeelplaats is. Het regenwater van het dak van de school is met de nieuwe beek afgekoppeld van het riool. Vol enthousiasme hebben de kinderen diverse ideeën besproken en onderzocht. Het resultaat is een 30 meter lange beek. Waar voorheen het water verdween in het riool, is het nu de nieuwe speelaanleiding op het schoolplein. Met klei hebben de kinderen uitgeprobeerd hoe het water loopt en hoe je een beek of waterval maakt. De kinderen hebben ook nagedacht over wat er allemaal bij komt kijken als je iets maakt, zoals: wie komt er helpen, hoe kom je aan geld, en hoe houden we de beek netjes? Nog even wachten op het voorjaar en dan is het op het Binnenstadplein midden in het centrum van Arnhem elke dag waterpret voor iedereen! 

De beek is gefinancierd door DeBasisFluvius, Insula Dei, het OranjeFonds en Gemeente Arnhem. Beekie is een idee van de kinderen van De Binnenstad, gerealiseerd door Willem Jakobs Stadsgras samen met velen.

 

Meer informatie:
Willem Jakobs 06-16098771
www.willemjakobs.com
willemjakobs@hotmail.com